Site icon פורטל תיירות ואיכות חיים

אזרחות

 

מעמד המוקנה מטעם המדינה לאדם והיוצר ביניהם מערכת של זכויות וחובות משפטיות (לקסיקון דביר). אזרחות היא תופעה משפטית, פורמאלית לחלוטין. לכאורה, לאזרחים יש חובות וזכויות שוות. אולם, בפועל, האזרחות היא מערכת ריבודית – ישנם הבדלים בין מי שזכאי לאזרחות ומי שאיננו. לאזרח כמעט תמיד יש יותר זכויות מהתושב שאינו אזרח. האזרחות היא קודם כל משאב, היא מקנה זכויות כלכליות, יכולת להתנהל מול המדינה.

מדינות שונות מגדירות באופן שונה את הזכות לאזרחות (וגם את הנסיבות שבהן תישלל).

שיחים שונים של אזרחות: ליברלי, רפובליקני, אתנו-לאומי (שפיר ופלד). כל התפיסות הללו באו לידי ביטוי בתפיסת האזרחות בחברה הישראלית. תפיסות אלה התגלו כחשובות מאוד בניתוח של תופעות וסוגיות. שלוש השיחים קיימים בהקשר המקומי, וההבדלים ביניהם מחדדים הרבה מאוד מהדיון של האזרחות כמשאב.

כל השיחים מתקיימים בו-זמנית ויש מאבק תמידי לגבי מתן לגיטימציה לאחד מהם.

נושא זה משתייך לפרדיגמה הקונפליקטואלית עם נגיעה של הבניתית.

גלובליזציה

הדיאלקטיקה של המושג לאומיות. לאומיות, מדינה ואזרחית הם מושגים מרכזיים של הסוציולוגיה. גבולות מדינת הלאום הם גבולותיה של  החברה.

אולריך בק טוען כי מושגים אלה כבר אינם רלוונטיים לניתוח של חברה בת זממנו. הגלובליזציה אכן יוצרת אתגר מורכב עבור הסוציולוגיה, גם כי היא משנה את מושא המחקר ואת גבולותיו הווה אומר, החברה). בנוסף, גורמים רבים שמעצבים את החברה אינם נוכחים בגבולותיה, לכן קשה לאתר אותם ומכאן, היכולת הסוציולוגית להבין כיצד תופעות עולמיות משפיעות על החברה הופכת חשובה יותר.

 

ישנם ויכוחים רבים לגבי מהותה של הגלובליזציה. הקונצנזוס לגבי משמעות התופעה והמושג משתנה כל הזמן.

 

גלובליזציה כתהליך:

גלובליזציה כפרספקטיבה:

 

גלוקליזציה – עולמקומיות

גלובליזציה אין פירושה הומוגניזציה עולמית, אלא התאמה (מעין סינתזה) של יצירי כלאיים, תרגום של תופעות גלובליות מתוך עולמות משמעות לוקליים. תהליכים עולמיים מקבלים צורות רלוונטיות למקום ומקבלים משמעות שונה, מותאמת לאזור. הגלוקליזציה היא הכרה בכל שתהליכים גלובליים הם משמעותיים אך לא משטיחים את התרבות המקומית.

המושגים החדשים מבקשים להכיל את ההבנה שהתהליכים הגלובליים אינם דבר שמשטח הבדלים, אלא דבר שמתיישב בתוך מסורות קיימות.

הגלובליזציה משנה את התפיסה הסוציולוגית לגבי גבולות הקולקטיב. אם מאמצים את הגלובליזציה כפרספקטיבה, או אפילו כפרדיגמה, לא מתייחסים לעבר הקרוב, אלא לעבר הרחוק, ומראים כי תמיד התרחשו תהליכים עולמיים. יש חוקרים רבים שמדברים על התנודות ההיסטוריות בין עולמיות למקומיות כעל מטוטלת, הנעה בין צמצום והתרחבות. בפרספקטיבה זו, גם כאשר חוקרים את התקופות שבהן המקומיות הייתה הדומיננטית, חשוב לקחת בחשבון את העולמיות והשפעותיה. תיאוריה זו, ותהליכיה, לא היו נפרדים לכל חברה, אלא מעין גל גלובלי שמעצב ומשנה את החברות בכל העולם.

אורי רם – ניסיון להסביר את השינויים המתחוללים בחברה הישראלית מתוך מפגש בין מרומי לגלובלי.

שילוב של פרספקטיבה גלובליסטית וניתוח של תהליך גלובלי. החוקר מאמץ את הגלובליזציה לא רק כתהליך אלא גם כפרספקטיבה.

Exit mobile version