Site icon פורטל תיירות ואיכות חיים

משפחה: מגמות של שינוי והמשכיות

 

Schwartzעד שנות ה-90 משפחות שנשים היו משכילות יותר מבני זוגן היו מועדות יותר לגירושין, כלומר השכלה גבוהה של נשים הייתה מדד לנבא גירושין.

משנות ה-90 השכלה שווה בין בני זוג – משתנה המנבא יציבות משפחה.

ההסבר:

יש כאן ביטוי לשינוי ביחסי הכוח המגדריים.

נקודת המבחן העיקרית לנושא השוויון המגדרי במשפחות – ילדים.

"אבא עושה בושות" – מאיר שלו.  אחד האמצעים החינוכיים היום הוא ספרות ילדים. הספר מספר על ילד שאביו הוא המגדל והוא "עושה בושות" כי הוא לא גבר כמו שמצופה מאבות, והאם הולכת לעבודה ולובשת את "המכנסיים" בבית. האבא מגיע לגן ומביא עוגה מאוד טעימה. יש כאן העברת מסר של שוויון. כן, גם גברים יכולים להישאר בבית. נשים יכולות להיות קרייריסטיות וגברים יכולים להישאר בבית עם הילדים.

יש כאן העברת מסר מאוד ברור לגבי "הגבר החדש", הגבר הפמיניסט והשוויוני. עם זאת בסיכומו של דבר יחסי הכוח נשמרים בספר כי הגבר שוב הכי מוצלח – מכין את העוגה הכי טעימה בגן לעומת האימהות האחרות.

החברה הישראלית כחברה משפחתית

ההגמוניה עדיין מגדירה את המשפחה המסורתית כמשפחה הראויה, יש בכך כוח רב.

המדדים לבחינת משפחתיות בישראל

המשפחה היום כ"כ משתנה במאפיינים שלה, ומדדים אלה נשענים מאוד על התפיסה הישנה של מהי משפחה ראויה – משפחה הטרוסקסואלית עם ילדים. יש מאפיינים של משפחות אחרות שלא נכנסים כאן. יש כאן מדדים מסורתיים שלא מבטאים את השינויים שחלו במשפחה בתקופות האחרונות. עם זאת הם עדיין מבטאים את מאפייני המשפחה ואת מודל המשפחה הראויה, בטח בחברה הישראלית.

ההנחה היא שככל שיש יותר נישואין, יותר ילדים ופחות גירושין החברה נחשבת חברה יותר משפחתית.

מדד הנישואין והגירושין

חוזקו של מוסד המשפחה בחברה הישראלית שיעור הנישואין יחסית גבוה בהשוואה לחברות אחרות, ושיעור הגירושין הוא יחסית נמוך. בארה"ב למשל יותר מתחתנים אבל רבים מתגרשים. לכן בארץ משפחתיות גבוהה יותר. נראה כי ישראל נמצאת על קו תפר בין חברות יותר מתפתחות לבין חברות מפותחות. בנוסף ניתן לראות שבישראל יש כנראה מחויבות פנימית למוסד הנישואין מטעם הפרטים באוכלוסייה; כי לעומתם, באיראן מוסד המשפחה מאוד חזק אבל לאו דווקא מטעם הפרטים באוכלוסייה, אלא מטעם המדיניות שכופה עליהם לא להתגרש.

מדד נוסף – ממוצע ילדים לאישה

בחברה הישראלית שיעור הילודה הכי גבוה לעומת אירלנד, צרפת, הולנד, שוודיה, פורטוגל ואיטליה. בנוסף שיעור הפריון בישראל הכי גבוה מתוך מדינות ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי).

לסיכום, החברה הישראלית מאוד משפחתית לעומת העולם המערבי שאנחנו שואפים להשתוות אליהם. איך נסביר זאת? מהם הגורמים שמסבירים את המשפחתיות של החברה הישראלית?

Exit mobile version