תופעות נוספות פחות שכיחות שנכללות ב-OCD

  • טיפול לפי המודל הפסיכואנליטי (פסיכודינאמי) פחות נפוץ להפרעה זו. מתעסק יותר בלמה, למה אנחנו מגיעים למחשבות כאלה ודווקא מסוג כזה של תוכן. מחשבות טורדניות משקפות דחפים מודחקים מהותיים ועמוקים יותר מהפחד שצף. מטרת הטיפול כאן היא לחשוף דחף אסור או קונפליקט פנימי שה-OCD הוא למעשה סימפטום שלו. מדובר במנגנוני הגנה נוקשים שהאדם מפעיל גם ללא מודעות, כדי להפחית את החרדה. יש כאן התעסקות ב-3 מנגנוני הגנה מרכזיים:
  • בידוד Isolationשל רגש מהחשיבה, התייחסות למחשבה כזרה.
  • ביטול Undoing– התנהגות שהמטרה שלה היא לבטל ביטוי של דחפים אסורים.
  • היפוך תגובה Reaction Formationהקצנה של התנהגות הפוכה לתחושות ולמחשבות האמתיות. פיתוח טקס נוקשה של "בדיוק ההיפך".

תופעות נוספות פחות שכיחות שנכללות ב-OCD

הפרעה בתפיסת הגוף –Body Dysmorphic Disorderלא כמו הפרעות אכילה שנוגעות יותר במשקל. כאן עיסוק כפייתי באיבר בגוף שהוא פגום או מכוער ודורש "תיקון". המחשבה לא מניחה. לדוגמא אדם שמציקה לו הברך שלו, המראה שלה, "הברך שמנה".

טריכוטילומניה תלישת שיערות כפייתית. סוג אחר של טקס, אם רחיצת ידיים מרגיעה את החרדה מהלכלוך, כאן תלישת השיער לא מופנית נגד מחשבה ספציפית. מתחיל מהתעסקות בשיער, בתחושה של שיערות, משחק בזקן או בשיער ראש וכו' ומכאן מגיעים בסוף לתלישה שמביאה לתחושת פורקן.

הפרעת פציעה עצמית כפייתית מתפתחת בילדות ובבגרות הצעירה. הפרעה עמידה יחסית – לעיתים חולפות שנים עד שהאדם פונה לעזרה, והטיפול משפר את הסימפטומים אך לא תמיד מעלים אותם לגמרי.

הפרעת אגירה כפייתית Hoarding Disorderקושי מתמשך להיפטר מחפצים ישנים. "לא נזרוק, נשמור לנכדים, אולי מתישהו נצטרך…". בשונה מאספנות אנשים עם בעיה זו לא יכולים לשלוט בצורך לאגור. הבית מגיע למצב בו הוא מלא בחפצים, הסביבה לא נקייה, יש אזורים בבית עם הפרעות גישה. האוגרים לא חשים מצוקה, לא רואים באגירה בעיה. הסביבה הרבה יותר מוטרדת.

הפרעת גירוד וקילוף עור Excoriation Disorderקילוף עור כפייתי, התעסקות בפצעים וגלדים.

=

תפקיד ההתנהגויות הכפייתיות ב-OCD: נטרול או צמצום המחשבות הטורדניות.

  • שימוש בפעולות "הגיוניות": מתחיל ממשהו הגיוני שאנחנו עושים כמו לבדוק היסטוריית גלישה של הילד כדי שלא ייחשף לתכנים לא הולמים. לנקות את הירקות מריסוס…
  • שימוש בחשיבה מאגית – קשור במזל, יותר של ילדים ולכן בעייתי אם מגיע אצל מבוגר. "אם אקשור את שרוכי הנעליים בשלושה קשרים – יהיה יום טוב". "אעבור טסט אם אגע עכשיו בקיר. אם לא אגע לא אעבור". "אני חייב לדלג על הסדק במדרכה, אחרת משהו מסוכן יקרה".
  • הגיון + חשיבה מאגית
  • מעשים שחייבים לעשות כי "זה מרגיש נכון".

 

הפרעות מצב רוח: דיכאון

מצבי רוחמצבים רגשיים שאנחנו נתונים בהם. לדוגמא, דכאוני או עליז.

דכאוני תגובה שצפוי שנפעיל לאחר פרידה מקשר, כישלון, אובדן, דחייה ממקום עבודה/לימודים…

עליז עד HIGHתגובה לאירועים משמחים, הישג משמעותי, משהו שחיכינו לו, פגישה מחודשת לאחר פרידה, נישואין, לידה, אירועי חיים משמעותיים.

במצבים כאלה יש סיבה ברורה למצב הרוח והוא נרגע לאחר זמן מה.

בהפרעה, אין סיבה ברורה למצב הרוח. אין טריגר בשטח.

יש טיפוסים שונים של הפרעות דיכאון לפי עוצמת הסימפטומים– חלשים, בינוניים או עוצמתיים יחד עם הזמן שהדיכאון נמשך (התפרצות חד-פעמית, דיכאון שבא באפיזודות – נעלם וחוזר, או דיכאון מתמשך).

שמות:

  • Major depressive episode
  • Major depressive disorder
  • Persistent depressive disorder
  • Premenstrual dysphoric disorder

דיכאון מסוג persistent מתמשך יותר אך חזק פחות. ה-major יותר קצר והרבה יותר מרוכז וקשה.

Major depressive episode

אפיזודה שנמשכת שבועיים לפחות באופן רציף. מאופיינת ע"י מצב רוח דכאוני, אובדן עניין או הנאה מתחומים מהם האדם נהנה בעבר. כדי לאבחן, צריכים לזהות 5 סימפטומים מתוך 9:

  • מצב רוח דיכאוני כל יום, כל היום
  • ירידה בולטת בהנאה או עניין בתחומים שונים
  • ירידה/עלייה ניכרת במשקל
  • קושי להירדם/שינה ממושכת
  • עייפות וחולשה, חוסר אנרגיה, תשישות, לאות.
  • אי שקט בגוף, תחושת "Nerve"
  • תחושת חוסר ערך עצמי, אשמה – לאו דווקא ע"ס המציאות
  • קושי רב להתרכז
  • ייאוש, מוות, אובדנות

אוריה מדברת על סופר בשם וויליאם סטיירון שכתב על הדיכאון שלו – כמו "שמיכה" שהולכת ומכסה יותר ויותר עליו, חור שחור.נסע לחלוקת פרסים בפריז ואיבד עניין במטרת הנסיעה שלו.

מדובר בסבל נוראי ולרוב הסביבה לא מבינה – אוריה נותנת דוגמא שאפילו הפסיכיאטרים. מאוד חשובה כאן האמפתיה, לא לומר למטופל "השמש זורחת ויש פרחים בחוץ" – הוא יודע, זה לא עוזר לו.

 

עוד כתבות מעניינות:

Dream wedding abroad
בלוג

החלום של חתונה אזרחית בטיסה לחול – המדריך המלא

תכנון חתונה אזרחית בחו"ל הוא חלום עבור זוגות רבים. בחירת היעד המושלם חיונית ליצירת זיכרונות בלתי נשכחים. קחו בחשבון גורמים כמו מזג אוויר, דרישות משפטיות ואווירה תרבותית בעת בחירת מיקום ליום המיוחד שלכם.

zero day attack
בלוג

מהי מתקפת יום אפס וכיצד ניתן להתגונן מפניה?

מתקפת יום אפס היא איום סייבר רציני המנצל פרצות אבטחה לא ידועות בתוכנה או בחומרה. התקפות אלו מסוכנות במיוחד מכיוון שהן מתרחשות לפני שמפתחים או ספקים מודעים לפגמים. הבנת מתקפות יום אפס וכיצד להתגונן מפניהן היא קריטית לשמירה על האבטחה הדיגיטלית שלך.

סימן שאלה
בלוג

מהו הסכם חיים משותפים ומדוע אתם זקוקים לו?

הסכם לחיים משותפים הוא מסמך משפטי המיועד לזוגות לא נשואים החיים יחד. הסכם זה מפרט את הזכויות והחובות של כל אחד מבני הזוג, בדומה להסכם ממון שנערך לפני נישואין. הוא מספק מסגרת ברורה להיבטים שונים של מערכת היחסים, כולל הסדרי רכוש, בעלות על נכסים וחלוקת נכסים והתחייבויות במקרה של פרידה. על ידי הגדרת תנאים אלה מראש, הסכם לחיים משותפים מסייע במניעת אי הבנות וסכסוכים.

זוגיות טובה
בלוג

כיצד תקשורת זוגית יכולה לשפר את מערכת היחסים שלכם?

יצירת מערכת יחסים מספקת ובריאה היא מסע הדורש מסירות, כבוד הדדי ובעיקר תקשורת יעילה. אמנות התקשורת הזוגית היא יותר מסתם החלפת מילים; מדובר בהבנת הרגשות, הרצונות והצרכים של האחר. במאמר זה, שכותרתו "כיצד תקשורת זוגית יכולה לשפר את מערכת היחסים שלכם?", אנו צוללים אל מהות התקשורת בין בני זוג. אנו חוקרים את חשיבותה, מציעים עצות מעשיות לשיפור ההיבט החיוני הזה של מערכת היחסים שלכם ומאירים כיצד תקשורת משופרת יכולה להעמיק את הקשר שלכם, ולהוביל לשותפות מספקת ואוהבת יותר.